• Contact
  Neem contact op met Special Traffic Wij staan voor u klaar:

  T   0299 233 003

  »   vraag per e-mail

 • Offerte
  Offerte aanvragen Wij zijn heel blij dat jij aan ons denkt om een offerte voor je klanten uit te brengen. We gaan met veel plezier voor je aan de slag.

  Lees meer

Vakantie Panama

Panama is een veelzijdig land met een schitterende natuur, parelwitte stranden en een indrukwekkende indianencultuur. Hoofdstad Panama City ligt pal aan de kust en is door haar historie, architectuur en gezellige uitgaansleven ook zeker een bezoekje waard.


Reizen door onze specialisten geselecteerd

Volledig aanpasbaar naar de reiswensen van je klanten
Reisinformatie Panama

Ondanks haar kleine omvang is Panama een veelzijdig land. Het land kent schitterende natuur langs parelwitte stranden. Maar liefst een derde van het land is beschermd natuurgebied, onderverdeeld in elf nationale parken. Verder leven in Panama verschillende indianenvolkeren, die al eeuwenlang op traditionele wijze leven.

Bekijk ons aanbod van reizen in Panama  >


Plaatsen en bezienswaardigheden in Panama

Panama City

Panama City is hip en modern met goede restaurants, grote winkelcentra én een boulevard langs het Panama-kanaal om over te slenteren.
Lees meer over Panama City >


Gamboa regenwoud

Gamboa Regenwoud is gelegen in het natuurpark Soberanía en heeft een indrukwekkende diversiteit aan planten en bloemen.

Lees meer over het Gamboa regenwoud >


El Valle

Het plaatsje El Valle, dat ook wel El Valle de Anton wordt genoemd, ligt op de bodem van een eeuwenoude krater.
Lees meer over El Valle >


Pedasí

In Pedasí kunt u genieten van de rust van het échte Panama. Dat maakt het vissersdorpje ook zo leuk.

Lees meer over Pedasí >


Boquete

Het kleurrijke Boquete wordt ook wel ‘het bloemendorp’ genoemd. Het is gelegen in een prachtige omgeving, in de groene hoogvlakten van de provincie Chiriqui, langs de grens met Costa Rica.
Lees meer over Boquete >


Bocas del Toro

De Bocas del Toro eilanden voor de Panamese Caribische kust zijn een waar tropisch paradijs. Op de eilanden heerst een ‘easy-going’ sfeer.
Lees meer over Bocas del Toro >


San Blas

De San Blas eilandengroep bestaat uit maar liefst 365 eilandjes. 40 daarvan vormen het leefgebied van de Kuna indianen, die al eeuwenlang op traditionele wijze leven.

Lees meer over de San Blas eilanden >

Ondanks haar kleine omvang is Panama een veelzijdig land. Het land kent schitterende natuur langs parelwitte stranden. Maar liefst een derde van het land is beschermd natuurgebied, onderverdeeld in elf nationale parken. Verder leven in Panama verschillende indianenvolkeren, die al eeuwenlang op traditionele wijze leven.

Bekijk ons aanbod van reizen in Panama  >

Tijdsverschillen in Panama

Het is in Panama 6 uur vroeger dan in de Benelux; wanneer wij zomertijd hebben 7 uur.

Feestdagen in Panama

Feestdagen die altijd op dezelfde dag van het jaar vallen zijn:
• Nieuwjaarsdag: 1 januari
• Memorial Day: 2 november
• Onafhankelijkheidsdag: 3 november (onafhankelijkheid van Colombia)
• Dag van de vlag: 4 november
• Onafhankelijkheidsdag: 28 november (onafhankelijkheid van Spanje)
• Kerstmis: 24, 25 en 26 december

Daarnaast zijn er feestdagen, waarvan de datum op onze kalender per jaar verschilt, zoals Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Deze feestdagen worden in Panama op dezelfde dag gevierd als bij ons. Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Lokaal kunnen er religieuze feestdagen of historische evenementen zijn waardoor de openbare voorzieningen ook zijn gesloten. Voorbeeld: tijdens de paasperiode, de week voor Pasen, de zogenaamde ‘Semana Santa’ en tijdens Pasen, kunnen beperkte openingstijden gelden.

Gezondheid & vaccinaties

Voor informatie met betrekking op gezondheid en eventueel benodigde vaccinaties voor uw reisbestemming, adviseren wij u contact op te nemen met een specialist. Zij kunnen u het juiste advies geven.

U kunt advies inwinnen bij bijvoorbeeld uw huisarts, de GGD en de KLM Health Services: https://klmhealthservices.com.
 
Of neem een kijkje op
www.anvr.nl waar u reisinformatie per bestemming vindt.

Dengue, Chikungunya en Zika in Panama
Dengue (knokkelkoorts), Chikungunya en Zika komen in veel tropische gebieden voor en zo ook in Panama. Het zijn door muggen overgebrachte virusziektes die gepaard gaat met hoge koorts, hoofdpijn en spierpijn. Vaak treedt daarbij uitslag op. Er bestaat geen behandeling voor en over het algemeen herstellen de patiënten goed. De mug die dengue overbrengt steekt met name overdag maar ook ’s nachts, en kan met behulp van muggenwerende maatregelen goed worden bestreden. Vermijd plaatsen met stilstaand water, daar broeden de dengue-, chikungunya- en zikamuggen (Aedes Aegypti-soort). De muggen steken vooral overdag. Draag daarom bedekkende kleding en gebruik muggenrepellant (DEET).

Gele koorts

De Gele koorts vaccinatie is verplicht als u in de 7 dagen voor aankomst in een land geweest bent waar Gele koorts heerst, zoals Argentinië, Bolivia, Colombia, Ecuador, Brazilië of Peru. Dit is ook van toepassing indien u een tussenstop maakt in een van bovenstaande landen.
Indien u Nicaragua inreist vanuit Panama is het verplicht om een bewijs van inenting tegen Gele koorts te hebben.

Taal in Panama

De officiële taal is Spaans. Daarnaast wordt er veel Engels gesproken, vooral in de gebieden waar verhoudingsgewijs meer reizigers komen. De kennis van Engels onder mensen die in de toeristische industrie werken is in het algemeen goed te noemen.

Geldzaken Panama

De munteenheid is de Panamese Balboa (PAB). Er is een vaste omrekenkoers voor de USD. Euro’s kunnen op de meeste (toeristische) plaatsen worden gewisseld. Daarbij dient u er rekening mee te houden dat de wisselkoers niet altijd even gunstig uitvalt. Wij adviseren u Amerikaanse dollars in traveller's cheques of contant mee te nemen. Ondanks het bestaan van een nationale munteenheid zijn Amerikaanse dollars het aangewezen betaalmiddel. Op het moment van het samenstellen van deze informatie was de koers: EUR 1 = ca. 1,12 PAB (1 PAB = EUR 0,88). De actuele koersen kunt u raadplegen op de website: www.oanda.com
Creditcard:In de belangrijkste steden en toeristische oorden, hotels en grote restaurants worden de meeste creditcards geaccepteerd. In kleinere gelegenheden veelal niet. Indien u een auto wilt huren is een creditcard verplicht!
Pinpas: Met een bank/pinpas waarop een maestro- of cirrus-teken staat, kunt u in de grotere steden terecht bij de geldautomaten welke tevens een maestro- of cirrus-teken vermelden. Het dient aanbeveling voor vertrek te controleren of uw bank/pinpas geactiveerd is voor gebruik in Panama en niet uitsluitend uw pinpas mee te nemen.

Reisdocumenten
U dient in het bezit te zijn van een paspoort dat nog tenminste 30 dagen geldig is na uw terugkeer in de Benelux.  Voor een verblijf met een maximum van 90 dagen is geen visum vereist.
Reist u via Amerika naar Panama, dan dient u zich online te registreren voor een ESTA reistoestemming. Kijkt u op
https://esta.cbp.dhs.gov/esta/  voor meer informatie. De aanvraag dient uiterlijk 72 uur voor vertrek te zijn afgerond en geldt ook voor kinderen.

NB: Bovengenoemde informatie geldt voor Nederlandse paspoorthouders. Onze informatie omtrent de reisdocumenten is een richtlijn en altijd onder voorbehoud van wijzigingen. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het in het bezit hebben van de juiste en benodigde documenten.

Hotels in Panama

Inchecken: Inchecken kan normaliter vanaf 15.00 uur. Er zijn hotels die het verplicht stellen een bedrag als borgsom te betalen, waarmee zij de extra kosten die u tijdens uw verblijf maakt, kunnen verrekenen. U kunt een contant bedrag geven, maar de makkelijkste manier is het laten maken van een afdruk van uw creditcard. Wanneer u vertrekt uit het hotel kunnen de extra kosten op deze manier worden verrekend. Als u geen extra kosten hoeft te betalen of als u er voor kiest om deze kosten contant te voldoen, wordt de afdruk verscheurd. Vraagt u de receptionist dit in uw bijzijn te doen. Dit voorkomt eventuele problemen achteraf.

Verblijf: Enkele wenken voor uw verblijf in de accommodatie:
• Als zich een minibar in uw kamer bevindt kunt u daar gebruik van maken. Deze kosten zijn voor eigen rekening.
• Bestellingen via roomservice dient u niet contant te betalen, maar op de kamerrekening te laten zetten.
• Preferenties die u bij boeking heeft doorgegeven zijn nooit gegarandeerd. Ter plaatse, bij het inchecken, hoort u of uw preferentie ingewilligd kan worden.

Uitchecken: De algemene regel is dat u uw kamer uiterlijk om 12.00 uur dient te verlaten.

Eten en drinken in Panama

Maaltijden kunt u zowel in als buiten de hotels gebruiken. In Panama bevinden zich tal van restaurants die een internationale keuken voeren: Frans, Italiaans, Spaans, Chinees en Japans. De prijzen verschillen per klasse en restaurant, waarbij meestal de Amerikaanse maatstaf wordt aangehouden voor zowel de maaltijden als de drankjes. In de fast food-restaurants (van Amerikaanse ketens) kunt u goedkoop eten. Buiten de grotere steden zijn er tal van hotelletjes, guest houses en lokale restaurantjes waar u terecht kunt voor typische streekgerechten. Over het algemeen zijn de maaltijden in Centraal-Amerika niet heet gekruid. De basisingrediënten zijn rijst, bonen, groenten, vlees, kip of vis. Hoewel het doorgaans veilig is water uit de kranen te drinken is voorzichtigheid geboden in de minder ontwikkelde gebieden waar weinig reizigers komen. Daar drinkt u het water beter uit flessen.

Klimaat
Het tropische klimaat in de verschillende regio’s van Panama is divers. In hoger gelegen gebieden en in de regenwouden kan het aanmerkelijk koeler (en vochtiger) zijn, dan in de rest van het land. Het regenseizoen loopt van ongeveer mei t/m november. In dit natte seizoen valt bijna dagelijks regen, maar de natuur is dan vaak op z'n mooist!

Goed om te weten Panama

Douane formaliteiten
Bij aankomst in Panama dient u bij de douane aan te tonen dat u in het bezit bent van minimal USD 500. U kunt dit aantonen door USD 500 contant mee te nemen of door uw creditcard te tonen. Tevens dient u een geldig retourticket aan te tonen en twee kopieën van uw paspoort af te geven. Wij adviseren u deze kopieën voor vertrek te maken.

Bocas del Toro.
Wanneer u per vliegtuig aankomt in Bocas del Toro dient u bij aankomst USD 3 per persoon entreegeld te betalen.

Kompas
Het ministerie van Buitenlandse Zaken biedt een mogelijkheid aan alle Nederlanders, die tijdelijk of permanent verblijven in het buitenland, zich bij het ministerie aan te melden. De informatie die u daarbij verstrekt, helpt ambassades, consulaten en het ministerie van Buitenlandse Zaken om contact met u op te nemen en u te helpen in geval van nood, zoals bij een natuurramp of (dreigende) onrust in het land waar u (tijdelijk) verblijft. U kunt zich registreren op: https://www.kompas.buzaservices.nl/registration/