• Contact
    Neem contact op met Special Traffic Wij staan voor u klaar:

    T   0299 233 003

    »   vraag per e-mail

  • Offerte
    Offerte aanvragen Wij zijn heel blij dat jij aan ons denkt om een offerte voor je klanten uit te brengen. We gaan met veel plezier voor je aan de slag.

    Lees meer

Rondreis Ecuador

Natuurlijk draait tijdens uw Ecuador vakantie alles om de Galápagos-eilanden, maar ook het vasteland is prachtig! Kleurrijke dorpsmarkten, koloniale binnensteden, imposante vulkanen en je kunt gewoon met de auto naar de jungle. Mooi meegenomen: het klimaat is er altijd zoals bij ons in de lente.

ga direct naar:

  • Galapagos Op de Galápagoseilanden draait alles om de bijzondere dieren die alleen hier leven. Gaat u mee op een cruise of verblijft u liever in hotels?
    Lees meer
  • Highlights of Ecuador Ontdek de hooglanden van Ecuador en ervaar de vulkaanlandschappen, het bonte leven op de markten en de steden Quito en Cuenca.
    Lees meer
  • Galapagos Arrangement De best betaalbare manier voor een flitsbezoek aan de Galápagos.
    Lees meer


Reizen door onze specialisten geselecteerd

Volledig aanpasbaar naar de reiswensen van je klanten




Bestemmingen in Ecuador




Reisinformatie Ecuador

Ecuador is het kleinste land van de Andes; de naam verraadt de ligging: op de evenaar. Klein maar fijn, binnen een paar uur tijd reist u tijdens een vakantie Ecuador van de jungle in de laaglanden naar de hoge toppen in de Andes.



Ecuador is in alle opzichten een kleurrijk land. In de hooglanden wonen indianen gekleed in fel gekleurde poncho’s, die hun traditionele identiteit hebben behouden. Het landschap van de hooglanden wordt gedomineerd door de vele vulkanen. Sommige daarvan zijn altijd bedekt met sneeuw, zo hoog zijn ze. Eromheen liggen de enorme hooglanden: de páramo of graslanden steken boven de boomgrens uit.

Regio’s en gebieden in Ecuador

Galápagoseilanden

In deze archipel treft u een rijke dierenwereld aan met veel inheemse soorten.
Lees meer over de Galápagoseilanden >


Amazonegebied

De gehele oostelijke helft van het land is jungle Het maakt deel uit van het Amazone regenwoud, en het is er vochtig en warm.
Lees meer over het Amazonegebied >


De Hooglanden

Dit is het hart van het land. Hier wonen de meeste mensen en is het land intensief bewerkt.
Lees meer over de Hooglanden >


Quito

Quito is de hoofdstad van Ecuador, en ligt op ca. 2800 meter hoogte.
Lees meer over Quito >


Cotopaxi en Chimborazo Nationaal Park

De flanken rond de vulkanen Cotopaxi en Chimborazo zijn spectaculair. Het is wel wennen aan de grote hoogten.
Lees meer over Cotopaxi en Chimborazo >


Cuenca

Cuenca is na Quito de leukste stad van het land. Cuenca ligt zo’n 450 kilometer  ten zuiden van Quito (50 minuten vliegen) en vanzelfsprekend eindpunt van de hooglandenreis
Lees meer over Cuenca >


Otavalo

In Otavalo kunt u de beroemde markt bezoeken, vooral de zaterdagmarkt van Otavalo is een  hoogtepunt tijdens uw Ecuador vakantie.
Lees meer over Otavalo >


De Kust

De kust van Ecuador is een dun bevolkt gebied met savanne-achtige landschappen, plantages en  vissersdorpen.
Lees meer over de Ecuadoriaanse kust >

Ecuador is het kleinste land van de Andes; de naam verraadt de ligging: op de evenaar. Klein maar fijn, binnen een paar uur tijd reist u tijdens een vakantie Ecuador van de jungle in de laaglanden naar de hoge toppen in de Andes.

Tijdsverschillen
Het is in Ecuador 6 uur vroeger dan in Nederland; op de Galápagoseilanden 7 uur vroeger. Wanneer wij zomertijd hebben is het respectievelijk 7 en 8 uur vroeger.
Ecuador ligt op de evenaar en daarom is er geen verschil in daglengte tussen zomer en winter. En dus is er geen zomer-en wintertijd.

Feestdagen Ecuador

• Nieuwjaarsdag: 1 januari
• Battle of Pichicha: 24 mei
• Simon Bolivar Day: 24 juli
• Stichting van Guayaquil: 25 juli
• Onafhankelijkheidsdag: 10 augustus
• Onafhankelijkheidsdag Guayaquil: 9 oktober
• Allerzielen: 2 november
• Onafhankelijkheidsdag Cuenca: 3 november
• Stichtingsdag Quito: 6 december
• Kerstmis: 25 en 26 december
Daarnaast zijn er feestdagen, waarvan de datum op onze kalender per jaar verschilt, zoals Carnaval, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Deze feestdagen worden in Ecuador op dezelfde dag gevierd als bij ons.
Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Lokaal kunnen er religieuze feestdagen of historische evenementen zijn waardoor de openbare voorzieningen ook zijn gesloten. Tijdens het Carnaval en de paasperiode, de week voor Pasen, de zogenaamde ‘Semana Santa’ en tijdens Pasen, kunnen beperkte openingstijden gelden. Soms worden feestdagen verschoven van een midweekdag naar een maandag om zo een lang weekend te creëren.

Gezondheid & vaccinaties

Voor informatie met betrekking op gezondheid en eventueel benodigde vaccinaties voor uw reisbestemming, adviseren wij u contact op te nemen met een specialist. Zij kunnen u het juiste advies geven.

U kunt advies inwinnen bij bijvoorbeeld uw huisarts, de GGD en de KLM Health Services: https://klmhealthservices.com.
 
Of neem een kijkje op
www.anvr.nl waar u reisinformatie per bestemming vindt.

Hoogteziekte
Indien u naar gebieden boven de 2500 meter reist, is er kans dat u last van de hoogte krijgt.
Praktisch het gehele hoogland van Ecuador ligt boven de 2500 meter hoogte, op de flanken van de vulkanen komt u nog veel hoger. Bijvoorbeeld:
Quito 2800 meter, Cuenca 2500 meter, Riobamba 2700 meter; sommige van onze lodges op de flanken van de Cotopaxi en de Chimborazo liggen op 4000 meter hoogte. Andere veel bezochte plekken: Otavalo 2500 meter, Papallacta 3200 meter. De lodges in de Amazone, de kustplaatsen: laaglandzone.
Of u al dan niet, een beetje of veel last van de hoogte krijgt, is afhankelijk van uw gezondheidstoestand, de snelheid van stijgen en of u voldoende rust neemt. Ook kerngezonde personen kunnen last van de hooogte krijgen. Het is niet voorspelbaar.

Oorzaak: Last van de hoogte ontstaat door een verlaagde zuurstofspanning in de inademinglucht. Dat wil zeggen: hoe hoger u komt, hoe ijler de lucht en dus hoe minder zuurstof deze bevat. Het lichaam heeft dan moeite de benodigde zuurstof binnen te krijgen.
Verschijnselen: De meest voorkomende symptomen zijn hoofdpijn (ondanks pijnstillers), misselijkheid, gebrek aan eetlust, slapeloosheid, duizeligheid, braken, kortademigheid zelfs in rust en ongewone vermoeidheid.
Behandeling: De beste maatregel is afdalen naar een lager niveau.
Voorkomen: Last van de hoogte is in de meeste gevallen te voorkomen als u de volgende tips in acht neemt:
• Stijg langzaam, in uw eigen tempo en neem voldoende rust, vooral op de eerste dag dat u 'op hoogte' bent
• Drink zeer veel water, meer dan 3 liter per dag
• Vermijd alcohol
• Neem bij hoofdpijn paracetamol (werkt dit na twee tabletten niet, raadpleeg dan een arts)
Er bestaan ook medicijnen ter voorkoming of behandeling; raadpleeg uw (huis)arts.

Dengue, Chikungunya en Zika in Ecuador
Dengue (knokkelkoorts), Chikungunya en Zika komen in veel tropische gebieden voor en zo ook in Ecuador. Het zijn door muggen overgebrachte virusziektes die gepaard gaat met hoge koorts, hoofdpijn en spierpijn. Vaak treedt daarbij uitslag op. Er bestaat geen behandeling voor en over het algemeen herstellen de patiënten goed. De mug die dengue overbrengt steekt met name overdag maar ook ’s nachts, en kan met behulp van muggenwerende maatregelen goed worden bestreden. Vermijd plaatsen met stilstaand water, daar broeden de dengue-, chikungunya- en zikamuggen (Aedes Aegypti-soort). De muggen steken vooral overdag. Draag daarom bedekkende kleding en gebruik muggenrepellant (DEET).

Gele koorts

Bezoekers, die uit een land komen waar gele koorts voorkomt, moeten ingeënt zijn tegen gele koorts en dat ook kunnen aantonen met de aantekening in het internationale inentingenboekje.

Taal in Ecuador

De officiële taal is Spaans. In de belangrijke toeristische gebieden kunt u ook terecht met Engels. Geldzaken
De munteenheid is de Amerikaanse dollar. Het land heeft geen 'eigen' geld.
Creditcard: In de grote steden en toeristische gebieden accepteren de meeste hotels, de duurdere restaurants en winkels de bekende creditcards. U kunt er met uw creditcard ook contant geld opnemen via uw pincode. Dit kan bij de geldautomaten en is duurder dan met de bankpas.
Pinpas: Met een Nederlandse bankpas kunt u in de grote steden, bij geldautomaten terecht welke een maestro of cirrus teken vermelden. We adviseren u om voor alle zekerheid ook enig contant geld (Amerikaanse dollars) mee te nemen.

Reisdocumenten
U dient in het bezit te zijn van een paspoort dat nog tenminste 6 maanden geldig is na uw terugkeer in Nederland. Voor een verblijf met een maximum van 90 dagen is geen visum vereist.
Reist u via Amerika naar Ecuador, dan dient u zich online te registreren voor een ESTA reistoestemming. Kijkt u op
https://esta.cbp.dhs.gov/esta/  voor meer informatie. De aanvraag dient uiterlijk 72 uur voor vertrek te zijn afgerond en geldt ook voor kinderen.

NB: Bovengenoemde informatie geldt voor Nederlandse paspoorthouders.
Onze informatie omtrent de reisdocumenten is een richtlijn en altijd onder voorbehoud van wijzigingen.
U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het in het bezit hebben van de juiste en benodigde documenten.

Ziektekostenverzekering
Buitenlandse bezoekers dienen een ziektekostenverzekering te hebben. De douane kan u er naar vragen. Neem daarom het verzekeringspasje van uw verzekeraar mee. Veel zorgverzekeraars geven een internationaal pasje uit, dat specifiek voor het buitenland bedoeld is. LET OP: Een reisverzekering met dekking medische kosten is niet voldoende.

In-en uitvoerbepalingen
Houdt u er rekening mee dat de invoerbepalingen per land kunnen verschillen, bedenk dus vooraf wat u in uw (hand)bagage stopt als u op reis gaat. Vaak gelden er extra regels voor dierlijke producten, levensmiddelen, planten, bloemen, groenten, en fruit en moet u er bijvoorbeeld belasting over betalen. De douane in het land van uw bestemming weet exact wat u wel/niet mag meenemen. Reist u de EU uit met meer dan € 10.000 op zak? Dan moet u sowieso aangifte doen bij de douane bij aankomst op de luchthaven. Voor meer informatie, raadpleeg de volgende website: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/bagage/content/ik-reis-nederland-uit

Hotels in Ecuador

Inchecken: Inchecken kan normaliter vanaf 15.00 uur. Er zijn hotels die het verplicht stellen een bedrag als borgsom te betalen, waarmee zij de extra kosten die u tijdens uw verblijf maakt, kunnen verrekenen. U kunt een contant bedrag geven, maar de makkelijkste manier is het laten maken van een afdruk van uw creditcard. Wanneer u vertrekt uit het hotel kunnen de extra kosten op deze manier worden verrekend. Als u geen extra kosten hoeft te betalen of als u er voor kiest om deze kosten contant te voldoen, wordt de afdruk verscheurd. Vraagt u de receptionist dit in uw bijzijn te doen. Dit voorkomt eventuele problemen achteraf.

Verblijf: Enkele wenken voor uw verblijf in de accommodatie:
• Als zich een minibar in uw kamer bevindt kunt u daar gebruik van maken. Deze kosten zijn voor eigen rekening.
• Bestellingen via roomservice dient u niet contant te betalen, maar op de kamerrekening te laten zetten.
• Preferenties die u bij boeking heeft doorgegeven zijn nooit gegarandeerd. Ter plaatse, bij het inchecken, hoort u of uw preferentie ingewilligd kan worden.

Uitchecken: De algemene regel is dat u uw kamer uiterlijk om 12.00 uur dient te verlaten.

Eten & drinken in Ecuador

De basis ingrediënten zijn maïs en aardappels. Aan de kust zijn rijst en vis favoriet. Het vlees dat wordt gegeten komt van koeien, varkens, geiten of kippen. Het belangrijkste kruid dat in de Ecuadoriaanse keuken wordt gebruikt is ‘aji’, een extract van rode pepers. Een typisch nagerecht is ‘torta de maqueno’, een bananencake. Na de maaltijd neemt men vaak een kopje koffie. Fruitsapjes en bier zijn een goedkoop alternatief om de dorst te lessen.
Drink mineraalwater uit flesjes, niet uit de kraan.

Klimaat in Ecuador en Galápagos

In Ecuador zijn bijna geen seizoenverschillen tussen de zomer en de winter. Daarom is er geen uitgesproken reisseizoen, het land kan het gehele jaar door bereisd worden. De enige uitzondering op deze regel: de winderige periode tussen half augustus en half oktober op de Galápagoseilanden. Er zijn echter wel grote regionale verschillen in het klimaat.
Kust: In de kuststrook tussen Guayaquil en Manta is het over het gehele jaar warm maar in de periode van juni tot en met november is het in de ochtend vaak mistig en soms valt er een lichte regen. In de loop van de dag klaart het meestal op en komt de zon tevoorschijn.
Hooglanden: Hier liggen de steden Quito en Cuenca, de marktplaats Otavalo en ook de hacienda’s en berghutten rond de grote vulkaantoppen. Het weer in Quito is zeer geijkmatig. En dat geldt voor het gehele gebied. Door de hoogteverschillen zijn er echter wel micro-verschillen, die belangrijk zijn voor de toerist. Aan de randen van de hooglanden ‘vangen’ de beboste berghellingen veel vocht: aan de westkant is dat voornamelijk in de vorm van mist en wolken en vormen zo de ‘Cloud Forests”, oftewel de nevelwouden; aan de oostkant nemen temperatuur en neerslag flink toe naarmate men afdaalt naar de jungle. Dus in Papallacta en ook in Banos is het warmer en vochtiger dan op de hooglanden. Andersom is het als men in de hooglanden nog hoger gaat: op de hooggelegen boerderijen en in de omgeving van de berghutten op de vulkaanflanken koelt het ’s avonds flink af, vaak tot rond het vriespunt in de ochtend.
Algemeen karakter hooglanden: het gehele jaar aangenaam Hollands voorjaarweer, maar altijd met frisse tot koude nachten.
Amazone: Hier bevinden zich de jungle lodges. Het is er altijd warm en klam! Het regent er vaak, bijna elke dag, maar het minst in de maanden januari t/m april.
Galápagos: De eilanden liggen op de evenaar maar er heerst geen tropisch klimaat. Het is er gewoon lekker warm. Men onderscheidt twee seizoenen, enigszins kunstmatig. In de periode december-mei ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 25 en 29°C, er is amper wind en er valt af en toe een regenbui van hooguit een uurtje. Dit is het beste snorkelseizoen. In de periode juni-november zakt de temperatuur een paar graden, er valt praktisch geen regen meer en de natuur verdort. Door de toenemende winden is er behoorlijke golfslag en de watertemperatuur is niet lekker meer voor snorkelen, een wetsuite is nodig. In de vroege ochtenduren is het vaak mistig, later op de dag is het zonnig. Al met al is de maand september niet zo prettig: meeste mist, minste zon, hoogste golfslag.

Kompas
Het ministerie van Buitenlandse Zaken biedt een mogelijkheid aan alle Nederlanders, die tijdelijk of permanent verblijven in het buitenland, zich bij het ministerie aan te melden. De informatie die u daarbij verstrekt, helpt ambassades, consulaten en het ministerie van Buitenlandse Zaken om contact met u op te nemen en u te helpen in geval van nood, zoals bij een natuurramp of (dreigende) onrust in het land waar u (tijdelijk) verblijft. U kunt zich registreren op:
https://www.kompas.buzaservices.nl/registration/ 

Alcohol
Op zondag mag er van overheidswege geen alcohol worden geschonken. Maar restaurants mogen tot 16:00 uur wel bier en wijn tijdens de lunch serveren.

Openingstijden
Op maandag zijn bijna alle kerken en musea gesloten.

On board flight entertainment en informatie
Als u in Zuid-Amerika een binnenlandse vlucht maakt met LATAM Airlines Group (herkenbaar aan de vluchtcodes LA, XL en JJ), dan kunt u gebruik maken van een app op uw smartphone of tablet waarmee een volledig info & entertainment pakket wordt aangeboden, vergelijkbaar met intercontinentale vluchten. U dient de app voorafgaand aan de vlucht te downloaden, gratis, zowel in iOS als Android.  De app heet LATAM Entertainment en werkt pas in het vliegtuig waar via een on-board wifi systeem de app geactiveerd wordt. Buiten het vliegtuig kunt u er niks mee.  Dit is toepassing op de vluchten in Ecuador en naar de Galápagos met een XL vluchtnummer.

Galápagos programma's
Alle programma's in de Galápagos zijn onder voorbehoud van wijzigingen als gevolg van weersomstandigheden en van aanwijzingen door de authoriteiten van National Park Galapagos.

Zonnestraling
Ecuador en ook de Galápagos liggen op de evenaar en bovendien liggen de belangrijkste bezienswaardigheden op het vasteland allemaal op 3000 meter hoogte. De UV-straling is dus hoog! Bescherm u goed tegen de zon.

Binnenlands vervoer Ecuador
Bussen: In de grote steden rijden de lokale bussen; een ritje in de stad is goedkoop, ca. EUR 0,20. U dient er wel rekening mee te houden dat het 'schema' niet zo betrouwbaar is als bij ons.
Taxi's: Tijdens uw vakantie in Ecuador kunt u prima met een taxi reizen. Taxi's zijn relatief laag geprijsd, voorzien van meters en 24 uur per dag beschikbaar.
Vluchten naar Galápagos: Bagagevrijdom voor ruimbagage is 23 kilo.
Vluchten tussen de eilanden binnen de Galápagos-archipel: Bagagevrijdom voor ruimbagage is 15 kilo. Opslag van overige bagage in overleg, mogelijkheden daartoe zijn afhankelijk van het reisschema.

Circa 90% van de bevolking bekent zich tot de rooms-katholieke kerk. Kerkbezoek is intensief en er zijn veel religieuze feestdagen, zowel landelijk als plaatselijk.